- 21 Ağu 2023
- 108
- 0
- 16
Milli işletim sistemi olarak bilinen Pardus’un kurulumu için detayları yazımızda bulabilirsiniz. TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve kullanılam sunulan Pardus, Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiştir.
Pardus nasıl kurulur? Kullanıcılar ister bilgisayarlarına isterse sanal makinelerine bu işletim sistemini kurabilir. Cihaz üzerinde kurulumu gerçekleştirmek için bir USB belleğe ihtiyacınız vardır. USB belleğe Pardus disk kalıbı yazdırıp daha sonra bilgisayarda kurulumu tamamlayacağız. Disk kalıbı için Rufus’u tercih edebilirsiniz.
İndirme işlemlerini tamamlandıktan sonra Rufus’u açarak disk kalıbı yazdırma işlemini başlaton. “Aygıt” kısmı bölümünü tıklayın. Buradan disk kalıbı olarak kullanmak istediğini belleği seçin. Bu işlem sonrasında “Önyükleme seçimi” bölümünün yanında bulunan “SEÇ” tuşuna tıklayın. İndirmiş olduğunuz iso uzantılı dosyayı seçin. Daha sonra “BAŞLAT” tuşu ile işlemi başlatın. USB bellek üzerinde yer alan verileri bilgisayarınızda yedeklemeyi unutmamalısınız.
Diski kalıbını yazdırdıktan sonra bilgisayarınızı kapatmanız gerekir. Daha sonra USB belleği bilgisayarınıza takın. Bilgisayarınız üzerinde “BIOS boot menü” bölümüne gelin. Bunun için F12 tuşuna basın. Bu tuş markalar arasında değişiklik göstermektedir. Boot menü ekranına geldikten sonra bilgisayarınızın açılması için belirli donanımları seçmelisiniz. Daha sonra ‘’Enter’’ tuşuna basın.
Bu işlemden sonra bizi Pardus kurulum arayüzü sizleri karşılayacak. Açılış ekranı üzerinden Türkçe dil seçeneğini işaretleyin.
Devam işleminden sonra bölümleme seçeneği kullanabilirsiniz. “Tüm dosyalar tek bölümde” kısmını seçin. Daha sonra “Bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske kaydet” seçeneğini tıklayın.
Bu işlemlerden sonra Pardus kurulumu başlayacaktır. Sistemin kurulduğuna dair ekran önünüze gelecektir. Ekran üzerinde “GRUB” önyükleyici hakkında belirli sorular gelecektir. İşletim sistemlerin açılışı için gerekli olan GRUB’u kurmak için “Evet” demelisiniz. Kurulum bitince sistem tarafından bilgi alacaksınız. Ekran geldiği zaman kurulumun başarılı bir şekilde tamamlandığını görebilirsiniz. Kurulum sonrasında bilgisayarınıza taktığınız USB belleği çıkarmalısınız.
Pardus açılış ekranı önünüze gelecektir. Sizde sistemi kurduktan sonra otomatik geçiş yapabilirsiniz. Artık yerli işletim sistemi Pardus’u kullanmaya başlayabilirsiniz. Pardus sahip olduğu özelliği nedeniyle birçok kullanıcı tarafından tercih ediliyor.
Pardus nasıl kurulur? Kullanıcılar ister bilgisayarlarına isterse sanal makinelerine bu işletim sistemini kurabilir. Cihaz üzerinde kurulumu gerçekleştirmek için bir USB belleğe ihtiyacınız vardır. USB belleğe Pardus disk kalıbı yazdırıp daha sonra bilgisayarda kurulumu tamamlayacağız. Disk kalıbı için Rufus’u tercih edebilirsiniz.
Pardus kurulumu
Kuruluma başlamak için Pardus’un resmi internet sitesini ziyaret edin. Açılan sayfa üzerinde Pardus 19.3 XFCE (64-bit) sürümünü indirebilirsiniz.İndirme işlemlerini tamamlandıktan sonra Rufus’u açarak disk kalıbı yazdırma işlemini başlaton. “Aygıt” kısmı bölümünü tıklayın. Buradan disk kalıbı olarak kullanmak istediğini belleği seçin. Bu işlem sonrasında “Önyükleme seçimi” bölümünün yanında bulunan “SEÇ” tuşuna tıklayın. İndirmiş olduğunuz iso uzantılı dosyayı seçin. Daha sonra “BAŞLAT” tuşu ile işlemi başlatın. USB bellek üzerinde yer alan verileri bilgisayarınızda yedeklemeyi unutmamalısınız.
Diski kalıbını yazdırdıktan sonra bilgisayarınızı kapatmanız gerekir. Daha sonra USB belleği bilgisayarınıza takın. Bilgisayarınız üzerinde “BIOS boot menü” bölümüne gelin. Bunun için F12 tuşuna basın. Bu tuş markalar arasında değişiklik göstermektedir. Boot menü ekranına geldikten sonra bilgisayarınızın açılması için belirli donanımları seçmelisiniz. Daha sonra ‘’Enter’’ tuşuna basın.
Bu işlemden sonra bizi Pardus kurulum arayüzü sizleri karşılayacak. Açılış ekranı üzerinden Türkçe dil seçeneğini işaretleyin.
Dil Ve Klavye Kurulumu
Kurulum üzerinde hangi dilde olacağına dair ekran sizi karşılayacaktır. Daha sonra “Konum seçimi” ekranı önünüze gelecektir. Klavye düzenine dair seçenekler karşınıza gelecektir. Dil ve klavye seçimi sonrasında Pardus kurulum sayfasında ağ ayarları ekrana gelecektir. Daha sonra makine ismini girmelisiniz. İsmi girdikten sonra kullanıcılar ve parolalar ile ilgili seçenekler ekrana gelecek.Disk Kurulumu
Dil ve klavye kurulumundan sonra diskleri bölümleme bölümünü kullanacaksınız. Ekran üzerinde “Yardımcı ile diskin tamamını kullan” seçeneğini tıklayın. Bu özellik sayesinde disk kısmında yapılan ayarlar otomatik olarak yapılacak. Bu bölümde bilgisayarınıza bağlı olan diskleri görüntüleyebilirsiniz.Devam işleminden sonra bölümleme seçeneği kullanabilirsiniz. “Tüm dosyalar tek bölümde” kısmını seçin. Daha sonra “Bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske kaydet” seçeneğini tıklayın.
Bu işlemlerden sonra Pardus kurulumu başlayacaktır. Sistemin kurulduğuna dair ekran önünüze gelecektir. Ekran üzerinde “GRUB” önyükleyici hakkında belirli sorular gelecektir. İşletim sistemlerin açılışı için gerekli olan GRUB’u kurmak için “Evet” demelisiniz. Kurulum bitince sistem tarafından bilgi alacaksınız. Ekran geldiği zaman kurulumun başarılı bir şekilde tamamlandığını görebilirsiniz. Kurulum sonrasında bilgisayarınıza taktığınız USB belleği çıkarmalısınız.
Pardus açılış ekranı önünüze gelecektir. Sizde sistemi kurduktan sonra otomatik geçiş yapabilirsiniz. Artık yerli işletim sistemi Pardus’u kullanmaya başlayabilirsiniz. Pardus sahip olduğu özelliği nedeniyle birçok kullanıcı tarafından tercih ediliyor.