Lifi Nedir, Li-Fi Ve Wi-Fi Arasındaki Fark Nedir?

Ragor

Yönetici
Yönetici
21 Ağu 2023
54
0
6
Li-Fi, verileri iletmek için görünür ışık kullanır ve Wi-Fi’den daha hızlıdır. Şu anda test ediliyor ve önümüzdeki yıllarda daha yaygın hale gelmesi bekleniyor. Li-Fi henüz test ve beta aşamalarında olması sebebiyle henüz kullanıcılara açık olmamakla beraber, sıklıkla kullanım ağı arasında yer alan Wi-fi’ye rakiptir.

Li-Fi nedir?​

LiFi, bilgi iletmek için ışık yayan diyotlardan (LED’ler) yararlanan bir optik kablosuz ağ teknolojisidir. WiFi’ye benzer iki yönlü bir kablosuz teknoloji kullanır. Bu, şu anda bilgi iletmek için radyo dalgalarına dayanan bir teknoloji WiFi türüdür, LiFi ise LED ampuller tarafından üretilen görünür ışığı kullanır. Bu önemlidir, çünkü radyo frekansı sinyallerini kullanan WiFi ile karşılaştırıldığında, LiFi herhangi bir elektromanyetik girişim göstermez. Harold Haas tarafından icat edildi, bu ağ evde ve ofislerde kullanılmak üzere tasarlandı ve günümüzde kullanılanlara benzer LED ampuller.

Teknoloji, veri taşıyıcıları olarak LED’leri kullanır ve çevre dostudur. Enerji açısından verimli olmasının yanı sıra biyolojik olarak güvenli ve parazitsiz olması, radyo dalgalarına izin verilmeyen alanlarda kullanıma uygun olmasını sağlar. Ayrıca su altı ortamlarıyla da uyumludur. Rakip teknolojilerden daha hızlı veri iletişimi sağlar ve Wi-Fi veya diğer kablosuz sistemlere göre daha az maliyetlidir.

Li-Fi’nin bir diğer özelliği de güç ve veri sağlamak için bir güneş pili ile entegre edilebilmesidir. Bu, onu küçük sensörler gibi Nesnelerin İnterneti cihazları için harika bir seçenek haline getirir.

Li-Fi nerelerde kullanılır?​

Laboratuvarda yapılan testlerde, LiFi ve deniz suyu gibi tipik ortamlardan bile daha güçlü etkiler tatmin edici bir performans gösterebilmiştir. Işık duvarlarına hapsedilmemiş olduğundan LiFi, istihbarat tarafından korumak için kullanıldığından, WiFi ile karşılaştırıldığında bir bağlantı özelliği olarak daha güvenlidir. Bu, son derece hassas bilgilerin bilgisayar korsanları endişesi olmadan kolayca aktarılabileceği anlamına gelir. LiFi, önümüzdeki yıllarda WiFi sistemlerini geride bırakacak.


Li-Fi çalışma şekli nasıldır?​

Çevreye ışık sızıntısını değiştirdiği için temel olarak LiFi aracılığıyla iletilir. Bu, ışığı kısmak veya yoğun bir süre için ışığı kapatmak yoluyla yapılır. İnsan gözü bu süreci algılayamaz çünkü çok hızlı gerçekleşir. Üretilen ışık, ışığı algılayan ve elektronik olarak demodüle edilen bir dedektör tarafından algılanır. Daha sonra, bir akıllı telefon veya bilgisayar kullanılarak ses, video ve diğer çevrimiçi işlemler için kullanıma sunulan veri dosyalarına dönüştürülür.

Li-Fi ve Wi-Fi arasındaki farklar nelerdir?​

  • Li-Fi’nin laboratuvar koşullarında yapılan testlerde saniyede 224 gigabit hıza ulaşabildiği göz önüne alındığında, Wi-Fi’den daha verimli.
  • Aydınlatma ampulleri yoksa Li-Fi için internet bağlantısında eksiklik var. Halka açık yerlerde Wi-Fi ağlarının kullanımının durmamasının nedeni budur.
  • Wi-Fi’ye alternatif olarak Li-Fi ile, paylaşılan ve sık sık aşırı yüklenen geniş bant ağ ile ilgili güvenlik endişeleri ortadan kalkacaktır.
  • LiFi, radyo frekans dalgalarının nüfuz edemediği yerlerde WiFi’den daha iyi olacaktır.
Ayrıca 2016 yılında Wi-Fi HaLow olarak bilinen standart bir WiFi uzantısının tanıtılacağı doğrulandı. Yeni uzantı, daha az enerji ile bağlantı aralığını artırmayı vaat ediyor. Bu sayede Wi-Fi-Hallow’un akıllı saatler, akıllı telefonlar ve diğer akıllı saatler gibi pille çalışan cihazlar için ideal olduğu söyleniyor. Ayrıca sensörlerin ve akıllı uygulamaların bağlantısı için de uygundur.

İnanılmaz hızı sayesinde Li-Fi, verileri daha yüksek hızlarda ve daha birçok cihaz bağlıyken aktarabilecektir. Bunun ışığında son günlerde gündemde olan Nesnelerin İnternetinde WiFi’ye göre daha büyük etki yaratabileceği belirtiliyor.

Verileri iletmek için görünür ışık kullanır​

Li-Fi, verileri iletmek için görünür ışık kullanan yeni bir kablosuz veri bağlantısı türüdür. Bu teknoloji, radyo dalgalarının engellenebileceği ortamlarda bile çalışabilir. Nispeten dar bir kullanılabilirlik penceresi ve düşük kapsama alanı dahil olmak üzere, faydaları dezavantajlarından daha ağır basmaktadır. Ancak, bu sınırlamaların uzun süre sorun olması muhtemel değildir.

Bu yeni teknoloji, kablosuz internet erişimini mümkün kılabilir ve saniyede on gigabite kadar destekleyebilir. Bu, yüksek tanımlı bir filmi 35 saniyeden daha kısa sürede indirebileceğiniz anlamına gelir. Bu, ortalama geniş bant bağlantısından 250 kat daha hızlı olacaktır. Dezavantajı ise bu tip teknolojinin fiber optik hatlardan daha pahalı olması ve ışıklı bir yönlendirici gerektirmesidir.

Li-Fi, bir uçta LED ışık ve diğer uçta bir fotodedektör kullanarak çalışır. Fotodedektör, LED açıkken ikili olanları ve kapalıyken sıfırları kaydeder. Teorik olarak, bu LED’ler bir mesaj üretecek şekilde programlanabilir ve bunların büyük bir kısmı saniyede yüzlerce megabit veri hızı üretebilir. Veriler daha sonra cihaza gönderilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst