- 21 Ağu 2023
- 54
- 0
- 6
FreeDOS, bilgisayarınızda çalıştırabileceğiniz Microsoft’un MS-DOS işletim sisteminin bir klonudur. Bu açık kaynaklı işletim sistemi, Windows 7’den çok daha ucuzdur ve onu eski MS-DOS oyunlarını oynamak ve eski programları çalıştırmak için kullanabilirsiniz. FreeDOS kullanmanın bazı avantajları ve dezavantajları vardır.
Ayrıca ağ ve metin tabanlı programları da destekler. FreeDOS projesi ilk olarak 1994 yılında Wisconsin-River Falls Üniversitesi’nde Jim Hall tarafından başlatıldı. O zamanlar Windows 94 geliştirilmeye yeni başlıyordu, bu yüzden eski DOS donanımıyla uyumlu bir işletim sistemi oluşturmaya karar verdi.
FreeDOS, kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. Komut istemi basittir ve bir /? Yardım için parametre. Hemen hemen tüm MS-DOS uygulamalarını ve oyunlarını çalıştırabilir. Mevcut Windows sürümlerinde çalışmayan yazılımları da çalıştırabilir. FreeDOS açık kaynak kodludur ve aktif olarak geliştirilmiştir.
FreeDOS ücretsiz olarak mevcuttur, yani hiçbir ücret ödemeden indirip kurabilirsiniz. İşletim sistemi sıradan PC’lerde, Raspberry Pi’de veya diğer açık kaynaklı donanımlarda kullanılabilir. FreeDOS sistemini sanal bir makineye de kurabilirsiniz. Ancak sanal makinelere FreeDOS kurarken geçersiz işlem kodu hataları gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
FreeDOS, uzun süredir iflas etmiş şirketler tarafından yapılanlar da dahil olmak üzere x86 uyumlu bilgisayarlarla uyumludur. Ancak SoundBlaster olanlar da dahil olmak üzere gerçek ses kartlarını destekleyemez.
FreeDOS projesi 1994 yılında Jim Hall tarafından kuruldu ve o zamandan beri IBM PC uyumlu bilgisayarlar için ücretsiz, açık kaynaklı bir işletim sistemi haline geldi. Doğrudan bir disketten, USB flash sürücüden veya Windows uyumlu bir sanal makineden başlatılabilen DOS benzeri bir ortamdır. Projeyi indirmek ve dağıtmak ücretsizdir ve temel dağıtım için herhangi bir lisans ücreti yoktur.
FreeDOS, bir grafik HTML e-Kitap Okuyucusu da dahil olmak üzere bir dizi uygulama ve oyunla birlikte gelir. Ayrıca, kullanıcının daha fazla yazılım eklemesini sağlayan bir paket düzenleyici içerir.
İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, Linux, FreeDOS veya bu işletim sistemlerinin bir kombinasyonu arasında seçim yapabilirsiniz. Bir bilgisayarda birden fazla işletim sistemi kullanabilmeniz gerekiyorsa, Linux tabanlı bir dizüstü bilgisayar almayı tercih edebilirsiniz. Bu tür bir işletim sistemi ayrıca Microsoft lisansı gerektirmediğinden Windows 7’den daha ucuzdur.
Birçok dizüstü bilgisayar üreticisi, işletim sistemi üzerinde FreeDOS seçenekleri sunar. Bilgisayarınızda bir CDROM varsa, standart bir FreeDOS kurulum CD’si kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, bir önyükleme disketi de kullanabilirsiniz. Bu önyükleme disketi, FreeDOS’u bilgisayarınızda önyüklenebilir hale getirecektir, ancak bu yöntem yalnızca eski makinelerde çalışabilir.
FreeDOS, Microsoft’un MS-DOS’unun bir klonudur
FreeDOS, eski bilgisayarlar için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Intel yongaları üzerinde çalışır ve en az 640 kbayt boş bellek gerektirir. Hem LBA hem de FAT32 bölümlerini destekler ve iki TB büyüklüğündeki sabit sürücülerde çalışabilir.Ayrıca ağ ve metin tabanlı programları da destekler. FreeDOS projesi ilk olarak 1994 yılında Wisconsin-River Falls Üniversitesi’nde Jim Hall tarafından başlatıldı. O zamanlar Windows 94 geliştirilmeye yeni başlıyordu, bu yüzden eski DOS donanımıyla uyumlu bir işletim sistemi oluşturmaya karar verdi.
FreeDOS, kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. Komut istemi basittir ve bir /? Yardım için parametre. Hemen hemen tüm MS-DOS uygulamalarını ve oyunlarını çalıştırabilir. Mevcut Windows sürümlerinde çalışmayan yazılımları da çalıştırabilir. FreeDOS açık kaynak kodludur ve aktif olarak geliştirilmiştir.
Eski MS-DOS oyunlarını çalıştırır
MS-DOS döneminden klasik oyunları ve yazılımları seviyorsanız, artık FreeDOS’un yardımıyla modern bir bilgisayarda oynayabilirsiniz. Eski DOS donanım ve yazılımı ile yüksek uyumluluk sağlamayı amaçlayan MS-DOS’un açık kaynaklı bir yeniden uygulamasıdır. FreeDOS ayrıca kapsamlı çevrimiçi belgelerle birlikte gelir.FreeDOS ücretsiz olarak mevcuttur, yani hiçbir ücret ödemeden indirip kurabilirsiniz. İşletim sistemi sıradan PC’lerde, Raspberry Pi’de veya diğer açık kaynaklı donanımlarda kullanılabilir. FreeDOS sistemini sanal bir makineye de kurabilirsiniz. Ancak sanal makinelere FreeDOS kurarken geçersiz işlem kodu hataları gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
FreeDOS, uzun süredir iflas etmiş şirketler tarafından yapılanlar da dahil olmak üzere x86 uyumlu bilgisayarlarla uyumludur. Ancak SoundBlaster olanlar da dahil olmak üzere gerçek ses kartlarını destekleyemez.
Açık kaynaklı bir işletim sistemidir
FreeDOS, eski bilgisayarlar için açık kaynaklı bir işletim ortamıdır. MS-DOS işletim sisteminin bir yeniden uygulamasıdır ve klasik DOS donanım ve yazılımı ile yüksek uyumluluğu amaçlar. FreeDOS ayrıca kapsamlı çevrimiçi belgeler sunar. FreeDOS’u daha eski bir bilgisayara yükleyebilir ve herhangi bir MS-DOS uygulamasını çalıştırabilirsiniz.FreeDOS projesi 1994 yılında Jim Hall tarafından kuruldu ve o zamandan beri IBM PC uyumlu bilgisayarlar için ücretsiz, açık kaynaklı bir işletim sistemi haline geldi. Doğrudan bir disketten, USB flash sürücüden veya Windows uyumlu bir sanal makineden başlatılabilen DOS benzeri bir ortamdır. Projeyi indirmek ve dağıtmak ücretsizdir ve temel dağıtım için herhangi bir lisans ücreti yoktur.
FreeDOS, bir grafik HTML e-Kitap Okuyucusu da dahil olmak üzere bir dizi uygulama ve oyunla birlikte gelir. Ayrıca, kullanıcının daha fazla yazılım eklemesini sağlayan bir paket düzenleyici içerir.
Windows 7’den daha ucuz
Windows 7’ye bir alternatif arıyorsanız, FreeDOS harika bir seçimdir. Hemen hemen tüm MS-DOS uyumlu uygulamaları çalıştırabilen hafif bir işletim sistemidir. Ayrıca, çok hızlı çalışır ve birçok versiyonu mevcuttur. Ayrıca sadece 640 kB RAM gerektirir ve LBA ve FLAT32 bölümleriyle çalışır ve 2 TB’a kadar sabit diskleri destekleyebilir. FreeDOS, USB’den çalıştırılabildiği için son derece taşınabilir.İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, Linux, FreeDOS veya bu işletim sistemlerinin bir kombinasyonu arasında seçim yapabilirsiniz. Bir bilgisayarda birden fazla işletim sistemi kullanabilmeniz gerekiyorsa, Linux tabanlı bir dizüstü bilgisayar almayı tercih edebilirsiniz. Bu tür bir işletim sistemi ayrıca Microsoft lisansı gerektirmediğinden Windows 7’den daha ucuzdur.
Birçok dizüstü bilgisayar üreticisi, işletim sistemi üzerinde FreeDOS seçenekleri sunar. Bilgisayarınızda bir CDROM varsa, standart bir FreeDOS kurulum CD’si kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, bir önyükleme disketi de kullanabilirsiniz. Bu önyükleme disketi, FreeDOS’u bilgisayarınızda önyüklenebilir hale getirecektir, ancak bu yöntem yalnızca eski makinelerde çalışabilir.