En Çok Kullanılan Linux Komutları Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir?

Ragor

Yönetici
Yönetici
21 Ağu 2023
54
0
6
Günümüzde sıklıkla bilişimcilerin tercih ettikleri işletim sistemlerinden birisi olan Linux, karmaşık olmasına rağmen Windows kullanıcılarının 3’te 1’i kadar verimliliğe sahiptir. Yeni başlayan bilişimcilerin “En çok kullanılan Linux komutları” arayışına hangileri ve özelliklerinin ne olduğunu inceleyelim.

Ls komutu

Ls komutu
, Linux’ta en sık kullanılan komutlardan biridir. Bir dizinin içeriğini listeler ve gizli dosyaları sıralamak ve görüntülemek için diğer komutlarla birlikte kullanılabilir. ls’nin sunduğu birçok seçenek arasında, bir dizindeki dosyalar hakkında ek ayrıntılar döndüren -l seçeneği bulunur.

Grep

Grep
, belirli bir kalıpla eşleşen dizeler için metin dosyalarını arayan güçlü bir komuttur. Desenle eşleşen metin dosyasının satırlarını ve satır numarasını döndürür. Sonuçları borulu çıktı ile değiştirebilirsiniz.


Mv

Bir dosya veya dizini yeniden adlandırmak için mv komutu kullanılabilir. Yeniden adlandırırken dosyanın orijinal adını koruyacak, ancak içeriğini hedef dizine ekleyecektir. Mv komutu, taşınacak dosya türü de dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri kabul eder. Yeni dosyanın veya dizinin adını belirtmek de mümkündür.

Tldr

En Çok Kullanılan Linux Komutları (tldr), bir Linux işletim sistemi için en çok kullanılan komutları listeler. Bu komutlar, dosyaları kopyalamak, dönüştürmek ve kaldırmak, önyüklenebilir USB çubukları oluşturmak ve ortam değişkenlerini değiştirmek için faydalı olabilir. Bu komutların çoğu, sistem yöneticileri tarafından bir Linux sunucusundaki depolama düzenlerini yapılandırmak için kullanılır.

Ss

Ss
komutu, bilgisayarınızın diğer makinelere bağladığı tüm TCP ve UDP soket bağlantıları hakkında bilgi göstermek için kullanılır. Ayrıca her bağlantı hakkında özet istatistikler sağlar. ss komutu, çıktıyı bağlantı noktası numarasına veya IP adresine göre filtrelemenize de olanak tanır.

Mkfs

mkfs“, “dosya sistemi oluştur” anlamına gelir. Biçimlendirilmiş bir depolama aygıtında bir dosya sistemi oluşturan bir komuttur. Bir dosya sistemi, dosyaların, dizinlerin ve alt dizinlerin hiyerarşik bir organizasyonudur. Bu komut, bir bölümde veya tam bir HDD’de bir dosya sistemi oluşturabilir. Bölümler ve tam HDD’ler mantıksal olarak ayrıdır ancak benzer depolama aygıtlarıdır. Fiziksel biçimlendirme, HDD üzerindeki izleri önceden belirlenmiş bölümlere bölerek ve bilgi bölgesini boş baytlarla doldurarak yapılır.

Lsblk

lsblk
, Linux işletim sisteminde, bilgisayarınızın tüm blok aygıtlarıyla ilgili ayrıntıları görüntüleyen bir komuttur. Bu, sabit sürücünüzü, bölümlerinizi, flash sürücülerinizi ve USB denetleyicilerinizi içerir. Blok cihazlarının bir listesini görüntülemek için kullanıldığında, bu komut bilgileri ağaç benzeri biçimde görüntüler.

Mkdir

mkdir
komutu, geçerli dizinde yeni bir dizin oluşturur. Aynı anda birden fazla dizin de oluşturabilir. Mkdir, dizinleri düzenlemenize ve onlara ekstra bilgi vermenize izin verecek bir dizi seçeneğe sahiptir. mkdir -m seçeneği, bir dizinin sahip olması gereken izinleri belirtir.

Yukarıda yer alan komutlar sıklıkla Linux kullanıcılar tarafından tercih edilen ve sıklıkla yazılım esnasında kullandıkları komutlardan sadece bazılarıdır. Bu ve bu gibi daha birçok yazılım komutu ile yönetilen Linux işletim sisteminde 10.000’den fazla komut yazımı vardır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst